Världens största orienteringstävling är svensk

Orientering är en sport som är och alltid har varit omtyckt i Sverige. Även om det inte gläds åt fotbollens eller basketbollens enorma popularitet speciellt i bettingsbranschen så har orientering en hel del att komma med. Blickar man mot online casinobranschen som vimlar det av koder såsom 888 kampanjkod, bonuskampanjer, spel, odds och färgglada spelplattformar. Man kan hitta massor att satsa på, men oftast inte inom orientering. Detta faktum gör inte sporten mindre spännande, rolig och tilldragande, speciellt när världens absolut största orienteringstävling faktiskt är svensk.

O-ringen anses idag vara den maffigaste tävlingen inom orientering med 15 000 – 20 000 deltagare. Den har arrangerats varje år sedan 1965. Tävlingen omfattar fem etapper på fem dagar. Sista dagen är en jaktstart. O-ringen består totalt av sex tävlingar – 5-dagars turneringen som beskrevs nyss, Elittour, 3-dagars, Etappstart, Ungdomsstafett och Träningsrace. Totalt innehåller den inte mindre än 125 klasser. Sedan år 2018 ingår O-ringen i världscupen.

Vad är orientering och vad bör du tänka på om du ska orientera?

Det är lätt att utgå ifrån att alla vet vad orientering är, men låt oss ändå förklara för dig som inte är så insatt. Orientering går ut på att hitta till ett antal kontroller placerade ute i skogen, vildmarken eller i vissa fall mindre städer. Syftet är som vanligt att komma i mål först. Kontrollerna är placerade i en viss ordning. Till hjälp har de tävlande en karta och en kompass. För att kunna orientera krävs det stora kunskaper inom kartläsning för att hitta rätt väg på ett snabbt och hinderslöst sätt. Orienterarens bästa redskap är en kompass, en detaljerad kontrollbeskrivning och givetvis en karta. GPSen i telefonen är inte tillåten att användas i en orienteringstävling.

Topp 10 orienteringstävlingar i världen

Som tidigare sagt är världens största orienteringstävling svensk. Vilka är de andra nio stycken?

Finlands Jukola är en tävling som har hållits sedan 1949. Distansen är mellan 7 -15 kilometer och börjar alltid på en lördag mellan 13 -19 juni.

10 Mila är en årlig, återigen svensk tävling som startade 1945. Den omfattar turer både under dag-, och nattid.  Distansen varierar från år till år. Under 2015 gällde det att springa hela 116 kilometer. Tävlingen drar till sig de stora sportklubbarna både i Sverige och utomlands.

Världens orienteringsmästerskap är kanske sportens viktigaste event och hölls i Estland under 2017. Nästa mästerskap planeras för 2022.

Scottish Six Days är Skottlands motsvarighet till någon av Sveriges mindre tävlingar, men håller måttet med sin intensitet och 750 deltagare.

FIN 5 orienteringsvecka i Finland utmärker sig med sin stora variation i åldersgrupper. Där tävlar det såväl 10 som 80-åringar.

Med 3 000 tävlande från över 30 länder sticker den schweiziska orienteringsveckan ut ur mängden. Alperna välkomnar alla ivriga tävlande och ger vackra vyer och mycket nöje.

De tre resterande kända tävlingarna hålls i Nya Zeeland, Storbritannien och Polen. Det intressanta med den brittiska tävlingen är att den är döpt efter svenska Jan Kjellström. Idag kallas eventet för JK och har organiserats sedan 1967.