Tips och tricks för den som vill förbättra sina löpresultat

Löpning är hetare än någonsin. Fler och fler väljer att försöka sig på att få in i löpning i sina vardagsrutiner. Det är en träningsform som är både gratis och smidig. Oavsett plats och tid på dygnet kan du ge dig ut på en löptur. För den seriöse löparen ordnas det flera gånger i månaden större lopp som man kan anmäla sig till, om inte för att vinna så för att motivera sig till bättre träningsresultat. Den som sysslat med löpning ett längre tag har kanske kommit in på långdistanslöpning och vill ha tips på hur man lyckas bäst, och tar sig igenom ett träningspass utan att uppleva det som en enda lång plåga. För den som vill ha en quick-fix när det kommer till löpning är det tyvärr omöjligt. Allt handlar om träning, förberedelse, planering, och det absolut viktigaste: tålamod. Bra kondition kommer inte över en natt, och det vet alla som gång på gång försökt sig på att bli en bra löpare. Det tar tid, men det är inte omöjligt.

Teknik och hållning är a och o

För det första är tekniken viktig för att underlätta löpturen och inte slösa på sina krafter i onödan. Dålig hållning och dålig fotsättning kan ta mycket av den energin som annars hade kunnat ta dig en längre sträcka. Tänk på att hålla armarna nära kroppen och slappna av i axlarna. Ha en rak rygg och undvik att luta dig fram – du kommer inte fram snabbare bara för det, tvärtom. Det kan vara bra att träna bålen separat eftersom det gör att du orkar upprätthålla en bra hållning under hela passet.

Prestera maximalt med hjälp av övningar

För det andra är det nyttigt att utföra övningar som förbättrar din kondition snabbt och effektivt, exempelvis att springa intervaller. Vill man avancera ytterligare är uppförsbackar ett utmärkt sätt att förbättra uthålligheten, eftersom lårmusklerna stärks mer än på en plan yta. Spring upp i ett högt tempo och jogga sedan långsamt ner. Det är även bra för hjärt- och lungkapaciteten vilket i sin tur leder till bättre prestation i ett längre lopp.

Rätt energi för löparen

Till sist är det du stoppar i dig – kroppens bränsle – viktigt för att underlätta löpturen. Det är det här som kroppen använder sig av för att kunna prestera på topp, alltså måste du se till att äta rätt både innan och efter. Innan passet är det viktigt att äta snabba kolhydrater eftersom det snabbt kan tas upp av kroppen och omvandlas till energi. Efter passet är det lika viktigt med snabba kolhydrater så kroppen kan återhämta sig och hamna på samma nivå som innan.

Det kan även vara bra med något proteinrikt för musklernas skull.