Varför är långdistanslöpning så populärt? Vad är målen med det?

Det finns hur många maraton, halvmaror och lopp som helst för den som har satsat lite extra på att springa långdistans, men finns det någon speciell anledning till att just detta har blivit så populärt? Även det ökande antalet satsningar på bet365 säger det. De är verkligen inte det första som kommer till en persons tankar, speciellt om den personen vill använda bonus från Betway för att satsa. Numera är dessa långa lopp mer av en folkfest än en elittävling, i alla fall om man räknar bort tävlingar som OS och VM. Vi kan bara titta på Göteborgsvarvet, som är en av världens största halvmaror, och ständigt har slut på platser.

Det är lite av en besatthet

Du känner säkert någon som började springa för att bättra på konditionen lite, eller som satsade på ett specifikt lopp för att komma ifatt med sin träning. Efter det är det lätt gjort att man anmäler sig till ännu ett lopp, och ännu ett lopp, och ännu ett lopp. Det blir lite av en besatthet, lätt, den här tävlingsinstinkten som väcks. Trots att det krävs ganska mycket för att kunna klara av att springa ett långt lopp är det många som satsar stenhårt på det, även om de har mycket annat som tar upp tid.

En förklaring till detta är att man har ett tydligt mål, och att man kan använda det för att motivera sig själv. Det finns en anledning till att många ger upp sin träning om det inte finns något mål, så att koncentrera sig på att klara en viss längd eller ett visst lopp är inte alls konstigt som mål, det är ganska tacksamt om man tänker rent psykologiskt.

Man får mycket tillbaka

Om man tränar ordentligt, och försöker hålla sig till sin egen takt och nivå så kommer man snabbt att märka skillnad både i ork och i puls. Det är inte så svårt att känna skillnad när man springer längre sträckor, eftersom det i början främst handlar om att faktiskt kunna springa längre, inte som i sprint att springa fortare. Man kan utvecklas i sin egen takt, och ta det lite lugnt.

Dessutom får man mycket uppmuntran och pepp från familj och vänner när man har klarat av ett lopp, vilket såklart leder till att man vill klara av ytterligare ett, och sen ett efter det. Det finns mycket bra reklam som omger långdistanslöpningen också, och detta har såklart också bidragit till hur populärt det är idag.

En hel kultur runt löpningen

Det har bildats en helt ny kultur kring att löpa, och det är många som hittar nya vänner och nya sammanhang genom att börja springa. Det finns massor av forum och diskussioner online, och det finns flera tidningar och tidskrifter att ta del av, som alla ger tips king löpteknik och utrustning, plus att man alltid kan hitta de senaste tävlingarna där som är öppna för anmälan.

Leave a Reply