Utrustning du behöver för att orientera

Det finns en del saker som är nödvändiga för dig som vill komma igång med din orientering. Kanske känner du dig lite osäker på vad det är du ska satsa lite extra på, eller så kanske du vill uppdatera din utrustning lite. Vilket det än är så har vi samlat ihop det allra viktigaste i en lista, så att du kan checka av efterhand.

Viktigt är att du försöker köpa utrustning som faktiskt är ämnad för orientering. Det kan kännas som att du kan köra med vilka löparskor som helst eller med en gammal kompass, men faktum är att det är ganska viktigt att hitta rätt utrustning till rätt sport.

Den perfekta kompassen

Den här rubriken är lite missledande, för egentligen behöver du två stycken kompasser för att lyckas, det bästa är om du provar båda två och kommer fram till vilken typ som passar dig allra bäst. Det finns två huvudsakliga typer och det är tumkompassen och linjalkompassen. Det finns ingen gemensam regel för vilken som faktiskt är bäst, utan det bestämmer varje löpare för sig själv. Det som dock är vanligast är att folk använder en tumkompass, eftersom den är lite mindre och kan vara smidig att ha med sig.

Man kan också köra på båda två, och prova sig fram under turen till vilken som funkar bäst för en själv. Det gäller att kunna använda den snabbt och smidigt, och inte behöva lägga ner alltför mycket tid på att få fram den.

De bästa skorna för orientering

Det här beror lite på vilken typ av orientering det är du ska köra, det finns tävlingar och träningar som bara går i stadsmiljö, och då behöver du såklart skor som gör att du inte får problem med knän eller vader när du ska springa på så hårt underlag. Dock så är det ofta i skogen man befinner sig, och där är det minst lika viktigt att skorna tål vatten och gyttja som det är att de har bra stötdämpning och så vidare.

Att hitta bra skor är inte svårt om man läser på lite innan, och dessutom finns det många butiker som har koll på vilka skor som funkar bäst när man ska orientera, det är bara att fråga.

Håll koll på kartan

Detta är inget som du själv behöver köpa, eftersom kartan delas ut för varje aktuell tävling, men det kan vara bra att samla på dig några som du redan använt för att kunna lära dig mer om symbolerna och tecknen som finns på den. Ett tips är att försöka följa rundan igen, och beskriva vad det är som man kommer att möta när man springer den, så att man har koll på terrängen till nästa gång. Ju mer du pluggar kartor, desto bättre kommer du bli på att läsa dem.

Leave a Reply