De mest populära individuella sporterna

Det finns många som vill argumentera för just sin sport när det kommer till att framhäva vilken individuell idrott som är mest poppis idag, men detta skryt leder knappast till något konstruktivt. Därför har vi faktiskt tagit del av sprillans ny statistik, som visar vilka individuella sporter som faktiskt ökat mest under de senaste åren. Denna statistik tar både hänsyn till de sporter som är populära på elitnivå, men också vilka sporter som barn och unga har blivit mest peppade på under åren.

Om du inte håller med om vilka sporter som redovisas här, tipsa om din egen! Vi vill alltid höra åsikter om vad du tycker om våra inlägg, så att vi kan få dem att bli så bra som möjligt. Nu direkt till listan på de mest populära sporterna för oss som sportar själv!

Gymnastik ligger i absolut topp

Det här kanske är lite av en överraskning, särskilt med tanke på de skandaler som sporten har omgivits av på senare tid, men gymnastik som sport går stort framåt i mätningarna. En stor förklaring är att många killar vill prova på att köra parkour, en slags gatu-version av gymnastik där det gäller att ta sig från en plats till en annan utan att nudda vid marken, eller genom att göra det så spektakulärt som möjligt. Parkour blev poppis genom en James Bond film, där en av skurkarna använder sig av parkour för att komma undan.

Totalt sett så har gymnastiken gått framåt med hela 55 % de senaste åren, och om man delar upp det på binära kön så ser man att 33 % är på killsidan.

Konståkning blir alltmer poppis

Konståkning har fått lite av en revansch på senare år. Det har länge varit en sport som många endast lagt märke till när det varit på OS, men annars inte brytt sig så mycket om. Många föräldrar har också blivit avskräckta när de sett vilka kostymer, skridskor och andra utlägg som måste till för att man ska få tävla i konståkning, men nu är sporten alltså tillbaka!

Det kan vara för att ganska många filmer har kommit med just konståkningstema de senaste åren, och de har alla ökat på intresset för sporten. Dessutom finns det nu också elitidrottare inom konståkningen som har kommit ut och därigenom höjt medvetandet för sporten hos de grupper som kanske tidigare inte skulle sökt sig dig. Vad det än beror på så har konståkningen sett en ökning på 32 % under de senaste åren, vilket är helt fantastiskt.

Många kampsporter seglar upp

Tillsammans med att träningsformer som yoga och qigong ständigt ökat i popularitet i Sverige under de senaste åren så har också kampsporterna från Asien kommit upp sig rejält. Det handlar dels om taekwando – som har ökat med 28 % – budo- och annan kampspor – som har gått upp med 20 % samt karate, som har seglat upp med 16 %. Dessa utgör just nu tre av topplaceringarna i Sverige för individuella sporter. Det är dessutom inte bara i Sverige som de är populära, utan man kan se internationella tävlingar dyka upp lite här och där i världen.

Simningen på sjätteplats

Sist men inte minst är simningen, där det finns massor av lokala initiativ och elitnivåer att ta del av. Simning är poppis bland alla åldrar, och kan utföras av vem som helst, oavsett funktion i kroppen.

Leave a Reply