Vilken är den mest populära sporten i Sverige?

Det här är en fråga som nästan varje svensk har ett eget svar på. Vissa säger stensäkert att det är fotboll som gäller, andra tror skidor eller någon annan vintersport, medan en tredje kommer framhäva vår världsdominans i orientering, inklusive vilka som är värda att använda Unibet bonus med och mena på att det är sporten som folk faktiskt utövar mest.

Det finns lika många åsikter som det finns sporter, men vi tycker det här är en spännande fråga, så vi har grävt lite i den och hittat en del förslag. Vilken det faktiskt är kan vara ganska svårt att säga på rak arm, eftersom man kanske inte alltid utövar den sport man faktiskt tycker mest om, man kanske inte kan det eller så är man svinbra på någon annan sport, och det är inte heller alltid man hinner följa en sport fast det är ens favorit, och därför kanske tittarsiffrorna är lite sneda när det kommer till att jämföra. Det som man i alla fall kan se är vilka sporter som är mest poppis när det kommer till samtal runt middagsborden, och på sportsidorna hos nyhetsprogrammen.

Vi börjar med fotboll

Det här är sporten som ofta kallar sig själv för nationalsport, men frågan är om det stämmer för vårt lilla nordisk land. Det som i alla fall står klart är att det är väldigt populärt, både att spela och att titta på, och att det finns himla många lokala ligor där barn, unga och amatörer kan spela lika ofta och mycket som elitspelarna gör. Det finns ingen klubb som är med i allsvenskan eller superettan som inte också har ett program för att fostra yngre spelare, det är en viktig del i klubben och hjälper till att bygga upp den inifrån.

Fotboll är relativt enkelt att följa, och det är inte så dyrt att få tag på en biljett även till toppmatcherna inom ligorna. Därför kan vem som helst ta sig dit och heja på sina favoriter, vilket gör att fotbollen blir en samlingspunkt för många olika människor att mötas.

Hockeyn kommer allt mer

Att svenskar är bra på hockey är känt sedan gammalt. Det finns en anledning till att så många utländska scouter har stenkoll på de svenska lagen, och till och med ungdomslagen, för att kunna hitta nästa nya supertalang. Det finns många svenska namn i NHL, den amerikanska ligan, och dessutom är det många som spelar i Ryssland och Kanada.

Hockeyn är väldigt populär, men den är kanske mer poppis att titta på än vad den är att spela. Det är mindre vanligt att amatörlag finns för vuxna, det handlar då mer om barn och ungdomar som provar på och kör ett tag tills de inte längre har råd eller hinner – ifall de inte blir proffs, det vill säga.

Hästsport som en bubblare

Du kanske helt vänder dig mot idén att hästsport skulle vara den mest populära sporten i Sverige, men har du tänkt på hur många som spelar på travet varje vecka, eller som kollar på olika hästshower landet över? Det finns många olika grenar att välja mellan, och dessutom är svenska ryttare väldigt bra i många av dem, vilket innebär att man sitter bänkad så fort det är VM eller OS på gång. Därför kvalar hästsporten in på listan, även om det kanske inte är den sport man först tänker på när frågan kommer upp.

Leave a Reply