Direktsändningar online – det nya sättet att njuta av sport

Att digitaliseringen har ändrat flera aspekter i våra liv är det ingen tvekan om. För dig som är ett inbiten sportfan har detta inneburit flera möjligheter att titta på matcher online utan att behöva sitta i din egen soffa. Är det så att du även gillar att satsa kan du lägga dina odds hur enkelt som helst. Du skriver in utvalt spelbolag, t.ex. Sportpesa, går in och bettar dig glad på bara någon minut.

Aldrig har det varit lättare att följa Olympiader, Fotbolls VM och Vinter OS. Det enda du behöver göra är att ha en nyare smartphone och en stabil internetuppkoppling. Digitaliseringen handlar givetvis inte bara om mobila enheter, den handlar även om livesändningar i datorn eller via YouTubekanalerna. Enligt NBA.com har finalerna nått ut till hela 215 länder och sändes i 50 olika språk tack vare YouTube, mobila enheter och datorer. Detta gäller då NBA för år 2019. Det blir intressant att se ifall den globala täckningen blir större framöver.

Direktsändningar online är ett perfekt sätt att njuta av sport utan att behöva ta sig till en speciell plats för att kunna titta på sitt mest omtyckta team. De nya teknikerna har öppnat många dörrar för hela branschen och ännu fler kommer med största sannolikhet att öppnas.

Hur påverkas vi av det digitala ”bruset” när vi ser på sport?

Tillsammans med de goda möjligheterna att titta på sport online och alla fördelar som kommer med det så finns det även något lite negativt. Det är de så kallade distraktionerna. Väljer du att titta på en match online kommer du utan tvekan att upptäcka alla reklam som dyker upp på skärmen (både på mobilen och datorn) under spelets gång eller i pausen.

Vad händer när du är inne i de hetaste momenten? När de två lagen kämpar för full och en liten remsa täcker nedre delen av skärmen? Ja, du tittar på den, så klart. Det kan handla om bara en sekund, men i just den sekunden kan man i värsta fall missa ett fantastiskt mål. Må det aldrig hända, men det är inte omöjligt. Med andra ord blir man distraherad som tittare. Många väljer att inte titta eller att koncentrera sig på matchen istället men i de allra flesta fall är det svårt. Majoriteten av tittarna blir trötta på reklamen och finner den irriterande. Det är dock tack vare dessa reklamsnuttar matcherna kan sändas online och vara tillgängliga för en så pass stor publik.

De största sporteventen som sänds online

 Vilka är de största sporteventen som sänds online? Här kommer listan:

–          Fotbolls VM, 3,7 miljarder tittare. Fotbolls VM är en klar vinnare med en förbluffande hög tittarsiffra. Kan du tänka dig att ungefär hälften av hela jordens totala befolkning har faktiskt sett tävlingen? Siffrorna visar just det.

–          Tour de France kommer tvåa med sina 2,6 miljarder tittare. Tour de France anses vara en klassiker och sägs vara den tävlingen som drar till sig den största live-publiken. En publik som fortfarande föredrar att faktiskt vara på plats, än att avnjuta det hela via datorn eller mobilen.  

–          Sommar OS, 2 miljarder tittare. Sommar hänger tätt ihop med god öl och sport. Inte konstigt att den kommer på tredje plats

–          Champions League kan vara stolta över sina 1,7 miljarder tittare. Finalerna av Champions League i sig tillhör topp 10 av världens mest sedda enskilda matcher.

–          Confederations Cup har 1 miljard tittare och spelas mellan vinnarna i FIFAs sex förbund.  

Att sport är ett av världens mest omtyckta nöjen är en gammal sanning. Digitaliseringen gör att sportevenemangen når till allt flera människor, något som är väldigt positivt.