Sverige först i världen med virtuellt sportsankare

I maj drar ishockey-VM igång, den här gången i Bratislava. För att följa de olika matcherna, spelarna och matchresultaten utan att gå miste om något har vadslagningsföretaget Oddset och Perfect Fool tagit fram en alternativ metod. Den svenska ishockeycoachen, Rikard Grönborg, ska nämligen bevaka och rapportera alla matcher i realtid, dygnet runt. Men för den som undrar hur en människa klarar av att hålla sig vaken 408 timmar i sträck under en enda lång maratonsändning stavas svaret: AI. Det är alltså artificiell intelligens som kommer att bidra till att den virtuella kopian av Rikard Grönborg kan hålla igång under hela sändningen.

Artificiell intelligens förbättrar resultatet

Den här typen av teknik där artificiell intelligens används inom sport är inget nytt. Många som vill förbättra sig inom sin sport kan använda en VR-simulator. VR står för virtuell verklighet, översatt från Virtual Reality på engelska. Den kan peka ut vad du gör för fel, analyserar din teknik och kommer med förslag på hur du ska göra för att prestera bättre. Även tränare använder VR för att träna sina lagmedlemmar, där de kan se hur spelarna rör sig när de spelar och vad de ska göra för att maximera sin prestation.

Många timmar framför kameran har resulterat i en identisk kopia

Grönborg kommer alltså att vara det första virtuella sportsankaret i världen. Kina var däremot först i världen med att presentera ett virtuellt nyhetsankare förra året. För att kopian ska vara så lik den riktiga Grönborg som möjligt har mängder av röstdata spelats in, även rörelsemönster och mimik har spelats in för att sedan analyseras och få kopian att efterlikna i detalj. Förhoppningen är att det ska vara svårt att se skillnad på den riktiga coachen och den som är skapad av en dator. Det virtuella sportsankaret kommer även att vara insatt i statistik och ha möjlighet att med hjälp av sin superhjärna förutspå hur matcherna kommer gå. Den data som analyserats redan nu är 20 år gamla matcher, där varje resultat och spelsätt har lärt den virtuella ”hjärnan” vem som går till final eller vem som kommer vinna matcher baserat på tidigare resultat.

Hur kommer det gå för Sverige?

Efter hand som Världsmästerskapen pågår nu i maj så kommer det virtuella ankaret att bli bättre på att dra slutsatser om hur matcherna kommer gå, men också slutsatser om vem som kommer att gå vidare från vilken grupp och till slut hamna i final. Baserat på tidigare matcher under mästerskapen och tidigare vinster har den redan räknat ut vem som bör vinna VM i år – endast baserat på tidigare information. Kanada kommer kamma hem vinsten mot Sverige i en finalmatch, medan Schweiz och Finland kommer slåss om bronsmedaljen med Schweiz som vinnare. Nu återstår det bara att se om Sverige kan motbevisa superhjärnan som är full med information och unika uträkningar.

Sändningen kommer att heta ”Grönborg Live” och sändas på Youtube med start den 10:e maj och pågå hela tiden, dygnet runt, fram till den 26:e maj när mästerskapen avslutas.