EM firar sin 60 års dag

Likt Allsvenskan ligan, som Djurgårdens vann 2019 finns det ytterligare ett mästerskap som alla svenskar håller andan för och det är det europeiska mästerskapet – EM.

Den 16:e turneringen för fotbolls EM närmar sig med snabba steg. 12 Juni smäller det! Det kommer inte att vara en vanlig turnering 2020, utan EM firar sin 60 års dag och det kommer att kännas på riktigt. EM kommer nämligen att hållas i 12 olika städer runt om i Europa. Nyfiken på vilka dessa är? Här kommer listan:  

Amsterdam (Nederländerna) – Johan Cruyff Arena

Baku (Azerbaijan) – Olympic Stadium

Bilbao (Spanien) – San Mames

Bucharest (Rumänien) – Arena Nationala

Budapest (Ungern) – Puskas Arena

Copenhagen (Danmark) – Parken Stadium

Dublin (Irland) – Aviva Stadium

Glasgow (Scotland) – Hampden Park

London (England) – Wembley Stadium

Munich (Tyskland) – Allianz Arena

Rom (Italien) – Stadio Olimpico

Saint Petersburg (Ryssland) – Krestovsky Stadium     

 

Sverige kommer att spela i Grupp E i städerna Bilbao och Dublin. Motståndarna är Spanien, Polen och Vinnare i Playoff B. I grupp B ingår det Bosnien, Irland, Nordirland och Slovakien.

Semifinaler och final kommer att spelas på Wembley Stadium i London.

Vad kan Sverige vänta sig från europeiska mästerskapet?

Den 12 juni klockan 21:00 svensk tid kan du vänta dig avsparken i den allra första matchen i EM 2020. Matcherna i gruppspelet kommer att spelas fram till 24 juni. Det är då vi kommer att veta vilka lag som fortsätter till slutspelet.

Sverige kan vänta sig ett EM fyllt med spännande och intressanta omvändningar. Idag är det redan klart vilka Sveriges motståndare är. Men det är inte klart vilka de möjliga motståndarna blir för tredjeplatsen i respektive grupp.

Utfallet är med andra ord ganska oklart som under varje mästerskap. Men det blir helt säkert både roligt, fartfyllt och riktigt spännande. Det ser vi alla fram emot.

https://www.instagram.com/p/B5f76dYiFs9/

Lag i fotbolls EM 2020

Totalt är det 24 lag som kommer att spela i nästkommande EM.

Som vanligt lottas det in sex grupper om fyra lag. Alla kommer att möta varandra under gruppspelet.

Följ gärna de aktuella EM-tabellerna under själva mästerskapet.

Vad händer när gruppspelet är över? De två bästa lagen ur varje grupp går sedan till slutspel. De spelar mot de fyra bästa lagen som kommit treor. Treorna avgörs genom att ställa lagens prestationer mot varandra.

Var kan du följa EM 2020?

Rättigheterna för sändningen av EM 2020 delas mellan SVT och TV4-gruppen. Sannolikheten är stor till att matcherna kommer att streamas via C More men även via SVT Play. Detta innebär att du även kan följa EM från mobilen om du har den rätta upplösningen och en bra uppkoppling. Mobilerna är bra när man inte har möjlighet till något bättre, som när man är på språng eller kanske får en lugn stund på jobbet. Men inget kan jämföras med att samla vänner och familj och titta på EM hemma i soffan på en riktig stor TV med trevligt snacks och god dryck. Det är då man verkligen känner spänningen. Dessutom så håller de flesta med om att delad glädje är dubbel glädje.