Snart är Four Hills Tournament 2019/2020 äntligen här!

För den som gillar backhoppning är årets höjdpunkt snart här. Four Hills Tournament är mer än bara en tävling det är även historia. Den som inte är helt på det klara med vad Four Hills Tournament är och vill veta lite mer inför årets händelse har hittat rätt. Såklart så är det absolut bästa att vara på plats och insupa atmosfären, men den som sitter hemma har all möjlighet att njuta av en fartfylld tävlingen med de bästa backhopparna. Fram med popcornen, samla vännerna och gör dig redo för årets äventyr. Det är fart, det är spännande och man vet aldrig vem som vinner.

Vad är Four Hills Tournament?

Four Hills Tournament är en årlig backhoppstävling med anor från år 1925/1953. Sedan världscupen startade säsongen 1979/1980 så har Four Hills Tournament ingått i världscupen. Själva tävlingen avgörs i fyra deltävlingar på fyra olika orter. Där av namnet ”Four Hills”, de utvalda orterna ligger i Tyskland och Österrike. Vill du se tävlingen på plats kan du välja mellan Schattenbergbacken eller Große Olympiaschanze i Garmisch-Partenkirchen i Tyskland. Föredrar du Österrike så åker du till Bergiselschanze i Innsbruck och Paul-Ausserleitner-Schanze i Bischofshofen. Själva tävlingen i Garmisch-Partenkirchen hålls av tradition alltid på nyårsdagen. För den som tävlar blir det därför en mycket lugn nyårsafton.

Annorlunda uttagning av deltagare

Four Hills Tournament skiljer sig en del från andra tävlingar. Vanligtvis, för att kvalificera dig så ska du vara bland de 30 bästa i första omgången för att gå vidare. Four Hills Tournament skiljer sig genom att här delas de 50 deltagarna in i 25 par. Alla 25 vinnare av vad som kan liknas dueller går vidare för omgång två. Hypotetiskt kan den som hamnat på tolfte plats faktiskt inte gå vidare till andra rundan. Fördelen med systemet är att väderförhållanden inte missgynnar deltagarna så som det annars skulle kunna göra. Backhoppning är verkligen en väderberoende sport och hur vindarna väljer att blåsa kan vara avgörande för prestationerna.

Legender som gjort det omöjliga

Vinnaren eller vinnarna av turneringen tas fram genom att addera poängen från samtliga tävlingar vilket gör att det vissa år varit personer som delade på förstaplatsen då de fått exakt samma resultat. År 2005/06 fick Janne Ahonen och Jakub Janda dela på förstaplatsen och 2001/2002 kammande Sven Hannawald hem grand slam och som förste backhoppare som vunnit alla fyra tävlingarna. Detta har nu upprepats två gånger till och 2018/2019 var det japanen Ryoyu Kobayashi som vann samtliga fyra tävlingar.

Varför är det så kul med backhoppning?

Backhoppning är en extremsport, det går fort och det är höga höjder. Backhoppning föddes i Norge och första gången nådde man 9,5 meter, detta var då på 1800-talet. Sedan dess har backhoppning utvecklats till långt bortom 9,5 meter. Det dröjde dock till år 1936 innan man sprängde 100 meters gränsen. Idag är rekordet 253,5 meter och det sattes av österrikaren Stefan Kraft. Tekniken för att lyckas bli en backhoppare av högsta rang är inte lätt att lära sig. Visst ser det enkelt ut när de svävar, men det ligger många, många timmar bakom. Det kanske inte är så konstigt att backhoppare kallas för örnar i Tyskland, då backhoppare faktiskt seglar fram i luften precis som en örn. Kombinationen av teknik, fart och höjd lockar helt enkelt.