Skidåkning mitt i öknen – om Ski Dubai inomhus skidort

Det finns inga egentliga backar och det snöar egentligen aldrig här, då Dubai är en het jäkla öken – men varför skulle det vara ett problem i detta land som gång på gång genomfört det omöjliga. Med en konstgjord skärgård, några av klotets högsta byggnader och världens lyxigaste hotell känns steget till ett inomhus vinterlandskap inte så orimligt.
Hela anläggningen Ski Dubai är på 22 500 kvadratmeter. Temperaturen ligger ständigt mellan -1 grad och 2 grader. Detta enorma och absurda område är en del av Mall of the Emirates – en av de största köpcentrumen i världen.

Anläggningen öppnade i november 2005 och sträcker sig 85 meter upp till sin topp – varifrån det går 5 backar med varierande branthet och svårighetsgrad. Anläggningen har det mesta du brukar ha när du reser till alperna eller Sälen för att åka skidor, inklusive liftar och After Ski. Men här finns även klättringstorn, kroppsrutschbana, jättesnöbollar, en isgrotta samt pingvinklappning.

2007 blev Ski Dubai tilldelat Thea Outstanding Achievement Award av Themed Entertainment Association. Anläggningen designades och byggdes av Thinkwell Group.

Sol ute, sol inne – öken ute, snö inne

Om du någon gång besöker Dubai så inser du hur otroligt varmt 45 ° C egentligen är – och att det är normaltemperaturen. Dubai ligger vi havet – så här finns tillgång till både bad i hav och i pooler, både ute och inne. Men 45 ° C är alltid 45 ° C. Ibland räcker inte vatten till för att svalka ner en. Vattnet måste vara riktigt kallt. Det bör vara fruset. Och då går en överhettad Dubaibo till Mall of the Emirates och köper ett liftkort. Att gå från  45 ° C till – 2 ° C är som att ha blivit påpucklad av en anabolagalen Mike Tyson tre dagar i sträck för att sedan gå och lägga sig i ett hav av kelsjuka angorakattungar.

Utifrån är Ski Dubai ingen vacker byggnad. Den ser snarast ut som ett gigantiskt avloppsrör som en förvirrad jätte tappat i öknen. Men inuti hittar man 6000 ton snö som placerats ut i en futuristisk miljö som snarare för tankarna till en Si-Fi film. Och de 1500 skidåkarna anläggningen rymmer kan ägna sig åt alla de aktiviteter man kan ägnat sig åt på vilken skidort som helst. Bortsett från att After-Ski i det muslimska Dubai inte innebär supande och dansande till kassa coverband. Möjligen kan det blir dansande till kassa coverband, men det enda som bjuds att dricka på är alkoholfria alternativ.

Och tillbaka ut i den stekande solen

Priserna för en heldag på Ski Dubai är förvånansvärt moderata med tanke på vilken enorm apparat det hela är. Man får en heldag för under 400 kronor. Men så vida man inte planerar att spendera ett par månader i Dubai finns det ingen orsak att stanna en hel dag här – då resten av staden har så oerhört mycket att erbjuda av fantastisk arkitektur och abnorma sevärdheter.
Men Ski Dubai måste oavsett vad ses och besöka.

 

Leave a Reply