Om Iron Man triathlon

Att ha genomfört en Iron Man är för många konditionsidrottare drömmen. Tänk dig att springa ett maraton men dess för innan ha cyklat 18 mil och simmat 3,8 kilometer. Allt detta sker på en och samma dag till direkt följd av varandra. Alla grenar är i sig själva tuffa att genomföra och när dom genomförs efter varandra ställer det stora krav på utövaren att vara så komplett som möjligt. Nirvana för vissa, en mardröm för andra.

Årligen samlas massa professionella triatleter på Hawaii för att genomföra Iron Man. Tävlingen går i stort sätt att genomföra i alla länder världen över men det mest eftertraktade stället att tävla på är Hawaii – stället där allt startade. Det finns inga krav på att du måste vara en professionell utövare av sporten för att tävla men du måste genomföra hela loppet under 16 timmar. Med tanke på hur lång tid man har på sig att genomföra hela banan så kan man föreställa sig hur snabba proffsen är när dom genomför tävlingen under 8 timmar.

Vissa bookmakare erbjuder även vadslagning på den här tävlingen, så det skulle vara värt att kolla skillnaderna mellan Unibet vs Bet 365 för att ta reda på om du kunde göra din förutsägelse.

Hawaii- där drömmen började

1978 hölls den första tävlingen på Oahu i Hawaii. Tävlingen flyttades senare till Kona där det hålls än idag. I mitten av 70-talet argumenterade många atleter i dom olika sportgrenarna om vilken sport som gjorde sina utövare mest vältränade. John Collins, som senare skulle bli en av dom första att genomföra en Iron Man, föreslog för dom bråkande atleterna att sätta ihop alla grenar under en tävling. Den som vann skulle få titeln Iron Man.

Äventyret som egentligen var meningen att ställa olika idrottares förmågor mot varandra väckte snabbt intresset hos många människor som var sugna på att prova något nytt. Tävlingen gick snabbt från att ha varit ett event på Hawaii med endast några deltagare som gick i mål till att finnas världen över. Idag kan man endast kvalificera för tävlingen på Kona på några fåtal sätt.

Iron Man på internationell mark

Även om det för många skulle vara drömmen att få delta på Hawaii så finns tävlingen att genomföra runt om i världen och uttagningen till Hawaii finns på många platser. Sverige har en Iron Man som årligen går i Kalmar. Både hela distansen och halva. Där har man också möjlighet att kvalificera sig till Kona.

För dem nyfikna som vill prova på finns tävlingen att genomföra i kortare sträckor. Allt från löpning på 5 km till ett halvt maraton. Det är populärt för svenska triatleter att åka till Danmark eller Norge och genomföra tävlingen där. Även om alla banor är lika långa så kan dom teknikmässigt skilja sig mycket åt. Därför kan också tiderna variera kraftigt. Något som också spelar roll är vädret och temperaturen under loppet då det kan sätta många utövare på prov.

Leave a Reply