Skidorientering gjorde debut på Vinteruniversiaden i Krasnoyarsk 2019

Universiaden, även kallad för världsstudentspelen, är en av världens största tävlingar inom sport. Den arrangeras av FISU (internationella förbundet för sport vid universitet). För att delta måste man vara studerande vid ett universitet, men att satsa på det behöver man bara betting-odds-bonus.se. Namnet ”Universiad” är en ihopslagning av orden ”Universitet” och ”Olympiad”. Likt sin namne Olympiska spelen anordnar även FISU sommarspel och vinterspel, växelvis vartannat år.

Även om den inte har något med de Olympiska spelen att göra brukar tävlingen ibland kallas för student-OS. I år ägde tävlingen rum den 2 – 12 Mars i den ryska staden Krasnoyarsk. Trots sin storlek är tävlingen relativt okänd i Sverige. Det är en internationell student- och ungdomstävling. Tävlingarna håller hög nivå och drar till sig duktiga spelare. Många elitspelare inom olika sporter har deltagit i tävlingarna när de stod i början av sin karriär.

Universiaden har arrangerats vartannat år sedan år 1959 och är uppdelad i en Sommaruniversiad samt en Vinteruniversiad. Årets Vinteruniversiad var den tredje arrangerad av Ryssland. Första gången var vintern 1973 i Moskva och andra gången var sommaren 2013 i staden Kazan. Denna vinter var det dock Krasnoyarsk som stod på tur! Det hölls tävlingar i 11 olika sporter. Denna vintern deltog freestyle skidåkning, ishockey, snowboard, skridskoåkning, konståkning, curling, skidskytte, längdskidåkning, alpin skidåkning, bandy och skidorientering!

Skidorientering

De flesta i Sverige känner till sporten orientering. Vem har inte fått springa runt i skogen med en karta i handen på skolgymnastiken? Men det är inte säkert att gymnastikläraren informerade om alla de olika grenarna som finns inom sporten. Förutom vanlig orientering kan man även sysselsätta sig med till exempel mountainbikeorientering, precisionsorientering samt skidorientering. Skidorientering ställer höga krav på såväl förmågan att kunna orientera sig med en karta, såväl som att ta sig fram snabbt i terrängen på skidor.

Precis som med vanlig orientering använd en karta för att lokalisera sig i landskapet, men kartan är anpassad till vinterförhållanden. Den har tillägg som handlar om hur man navigerar i snön. Speciella symboler kan märka ut var marken är snötäckt, eller om där istället finns barmark. Kartan fästs på en speciell hållare vid bröstet, så att orienteraren har armarna fria till att hålla stavarna med.

Guld på hemmaplan

Två sporter debuterade för första gången på Universiaden i år, nämligen bandy och skidorientering. Inom skidorientering tog Sergey Gorlanov från herrlaget och 19-åriga Marina Viatkina från damlaget hem guld– bägge ryssar. Rysslands skidorienteringslag tog alltså hem den första guldmedaljen och det på hemmaplan.

Herrarnas bana är 9 km lång och beräknades ta cirka 35-40 minuter att skida sig igenom. På andra plats kom ryssen Vladislav Kiselyov och på en hedrande tredje plats tog finske Misa Tuomala sig in i mål. Damerna bana är 7.5 km lång. Efter Marina Viatkina knep Mirka Suutari och Liisa Nenonen från Finland varsin medalj, i nämnd ordning.

Det är roligt att en liten idrottsgren som skidorientering får utrymme i en prestigefull tävling. Speciellt då det är en gren som utövas i bland annat Sverige. Det ska bli spännande att följa sportens utvecklingen i framtiden!

 

Leave a Reply