Niamh Hunter behåller brittisk mästerskapstitel i orientering

IOF (World Orienteering Championships) anordnar flera internationella tävlingar inom orientering. Givetvis är världsmästerskap det största eventet och organiseras både för seniorer och för juniorer.

VM inom orientering är igång och det här året är det fokus på skogsorientering. Tidigare har man haft både skogsorientering och sprint under en och samma tävling och haft det så varje år. Nu har man istället valt att dela upp det så att man tävlar i skogsorientering vartannat år, och sprint de andra åren. Anledningen är främst att deltagarna ofta vill tävla i båda grenarna, men inte hinner det om tävlingarna ligger så tätt inpå varandra.

Årets tävling

Nu under 2019 så är det alltså dags för skogsorientering. Niamh Hunter behöll sin brittiska nattmästerskapstitel från förra årets tävling. Hon tog W20-klassen på tiden 56:48 och gick därmed i mål före alla andra med 2 minuters marginal. Bra gjort säger vi!

Tillsammans med sin klubb orienterade hon sig norrut till slutmålet som för denna tävlingen var lokaliserat till skotska orten Aboyne i Aberdeenshire. Där ligger naturreservatet Muir of Dinnet som gav de tävlande en tuff match med sin ojämna terräng av berg och myrar. Att ta sig an denna utmaning i mörkret är inte en lätt uppgift. Tänk dig själv att ta dig fram i främmande terräng i mörkret med bara en pannlampa som ledljus. Sikten blir oerhört begränsad och det är lätt att trampa fel längs vägen.

Insatser av andra deltagare

Kort efter Niamh Hunter anslöt sig fler till mållinjen. Alastair Thomas som tävlar för Edinburgh University, slutade på andra plats i M20-kategorin. Roger Thomas kom på en andra plats i M55S och Joe Hudd tog en tredjeplats i M16.

Dagen efter fortsatte det i skogen på Birsemore Hill. Joe Hudd tog hem segern på 5km banan och Joe Sunley kom in som tredje person. Vinnare på 4,6 km distansen var Simon Hunter som tog sig i mål på 32:53 minuter. På den korta 2.92km-banan tog Caitlin Pearson segern på 25:22 minuter. Emma Crawford var först som kvinnlig junior och Daniel Heppell kom etta på Nighthawk kursen.

Fler tävlingar

Det har blivit många bra prestationer från många deltagare och vi gratulerar så klart dem alla.

Orientering är en relativt liten sport internationellt sett, men i Sverige är den dock förhållandevis stor. Att våra skogar är lättillgängliga, och det faktum att vi har allemansrätten, har banat väg för det.

För den som är mer intresserad och vill följa det här ytterligare så kan det vara värt att veta att IOF anordnar ett 100-tal internationella tävlingar per år. Svenska orienteringsförbundet är övergripande för Sverige. De har också mycket matnyttig information och även en kalender över internationella och nationella tävlingar.

 

Leave a Reply