Världens kändaste långdistanslöpare

Att springa långdistans är något som många gärna vill kunna göra men att kunna ta sig genom ett Marathon kräver inte bara styrka utan även rätt teknik. När man säger långdistans menar man oftast ett avstånd på 42,2 kilometer men långpass kan även förekomma i kortare distanser.

Varje år hålls det olika maratonlopp runt om i världen och är man en entusiastisk långdistanslöpare har man då chansen att delta i olika tävlingar med andra ivriga och duktiga löpare. Vissa länder utmärker sig med sina löpare. Ett bra exempel på det är Kenya som faktiskt statistiskt sett har flest långdistanslöpare i världen. Vilka är då världens mest kända långdistanslöpare?

Här kommer en topp 5 lista över de aktuella namnen:

  1. Steve Prefontaine
  2. Haile Gebrselassie
  3. Emil Zatopek
  4. Paula Radcliffe
  5. Wilson Kipsang Kiprotich

Så här gör du för att kunna springa långdistanslopp

Det finns olika tips och råd om hur man egentligen kan ta sig genom ett långdistanspass. Oberoende av om du springer ett eller två maratonlopp om året så klassificeras du som en långdistanslöpare. Strävar du efter att springa långpass behöver du alltså inte ta dig genom snabba veckolöpningar för att kunna klara av ditt långdistanspass. Däremot kan du sikta på att löpa ett långpass i veckan på minst 10 kilometer för att kunna uppnå dina mål.

Längre löppass bidrar till kroppens fettförbränning och ökar förmågan att spara på glykogenet i musklerna. Det i sig betyder att du kommer att orka springa en längre distans utan att bli alltför trött. Just den effekten försöker alla långdistanslöpare att uppnå – att kunna springa länge utan att bli matt. När du springer långdistanspass förbättrar du även kroppens förmåga att transportera syre och näring till musklerna.

Är du en nybörjare bör du försiktigt öka distansen du springer varje vecka. Ha tålamod, att bli en långdistanslöpare tar tid. Börja med att springa 5 km och öka distansen upp till 10 km under några månader för att sedan kunna få till ett riktigt långpass varje vecka.

Spring lugnt – det lönar sig

Hur springer man rätt för att kunna ta sig genom ett långdistanspass? Även här finns en hel del olika råd som leder till en bättre prestationsförmåga. Ett klassiskt tips som användes redan på 70–talet är långa och långsamma löppass. Detta räknas som den bästa och mest effektiva löpträningen för nybörjare men även för rehabiliterade löpare.

En lugn löpning ökar din uthållighet, en egenskap som är väldigt viktig när det kommer till långdistans. Att hålla lugnt tempo är även det bästa sättet att hålla sig borta från löpningsskador. Med andra ord får du ta det lugnt om du satsar på långdistanslöpning. Det lönar sig i längden.

Hur springer man långdistanspass?

Öka tiden istället för distansen på dina löpningar! Följer du den principen kommer du att undvika överträning och belastningsskador. Öka gärna tiden med 10 upp till 15 minuter varannan vecka så kan du snart nå ditt mål.

Värm upp i en långsammare fart per kilometer än din inplanerade fart för en eventuell tävling. Håll gärna det tempot i 15-20 minuter. Därefter kan du fortsätta med din inplanerade fart eller strax under om du känner dig trött. Öka istället tiden du springer för att kunna öka din uthållighet.