Vad är orientering?

Det är nog många av oss som har provat på orientering i skolan någon gång, men man kanske aldrig har gjort det igen. Orientering är en sport som kan få även de som hatar att springa att plötsligt finna sig själv ute i skogen, i full fart på väg mot nästa station. Det är en sport som är stor i SVerige, och vi har många världsmästare här hemma som håller fanan högt.

Det som är så kul med orientering är att det går snabbt att komma igång, och det är egentligen inte så mycket grejer som man behöver köpa in för att kunna börja. En del sporter kan vara ganska dyra att börja med, men det enda du behöver för att kunna orientera är vanliga träningskläder, skor som kan hänga med både på barmark och ute i skogen, en karta och en kompass. Efter det är det bara att sätta igång!

Vad gör man när man orienterar?

Enkelt uttryckt så kan man säga att när man orienterar så försöker man bli bättre på att läsa kartor och tolka dem på ett korrekt sätt. Om du är med i en tävling så kommer det finnas kontroller utplacerade, dessa finns markerade på kartan. Om du är med på en träning så kommer kanske ni hjälpas åt att placera ut kontrollerna, så att ingen vet vart alla finns någonstans.

Efter att du fått ut din karta gäller det att orientera dig i landskapet. Vilka landmärken ser du, kan du se några höjdskillnader eller kan du få hjälp av hur telefonstolparna står? Allt som du kan tänka dig bidra är bra att hålla koll på för att du sedan ska kunna hitta rätt på kartan. Kom ihåg att använda kompassen för att kunna hålla koll på vart du är och vart du är på väg, den är din bästa vän när du är ute och orienterar.

Ta inte ut dig i förtid

Det här är något som många nybörjare gör fel när de börjar med orientering, de kör helt enkelt slut på sig själva direkt vid första kontrollen. Det gäller att hålla en jämn takt genom hela banan, för att inte behöva promenera de sista kontrollerna. Det du vill komma upp i är en ganska snabb joggning, så att du inte bränner för mycket energi men inte heller kör för långsamt så att du kommer sist i mål.

Orientering i hela världen

Det finns faktiskt orientering i de allra flesta länder, men det är inte alla som har stora tävlingar eller deltar i VM. som tur är så har vi i Sverige varit duktiga på både att ställa upp i, och vinna, stora mästerskap, och det finns också den stora tävlingen O-ringen som går av stapeln varje år, där landets bästa orienterare tävlar i olika typer av omgångar. Du kan läsa mer om vad som ingår i VM i ett annat inlägg vi har skrivit, det är bara att söka dig fram på sidan. Orientering är fantastiskt kul, och vi hoppas att du blir sugen på att prova på!

Leave a Reply