Sporter du kan prova om du vill vara unik

Känner du att du aldrig riktigt kom igång med ditt nyårslöfte i år? I år heller. Att börja motionera. På riktigt. Och inte bara säga det.
Har du funderat på varför du aldrig riktigt lyckas, trots att du känner dig väldigt, väldigt motiverad? Det finns hyllmetrar i bokhandlarna som går in på djupet och beskriver de psykologiska aspekterna av självsabotage, skam och den allmänna känslan av att man förnekar sig själv framgång för att man längst inne i sig själv tycker att man inte förtjänar framgång. Det handlar om hur din far hånade dina veka muskler och din mor bäddade in dig i bomull och torkade dina tårar med rosenblad.

Men det är inte i detta gyttjiga sumpvatten vi nu ska kasta oss ner. I stället ställer vi in siktet på raka motsatsen. Vi säger att orsaken till att du inte kommit igång handlar om att du helt enkelt inte hittat sporten som lever upp till din unika stil. Du vill inte simma i mainstreamfåran, utan går bara i gång på sporter som får folk att stanna upp i beundran och hänförelse.
Här kommer sporterna för dig. Sporterna som får dina originella safter att rinna till. Skulle du säga att realityshows är en sport? De kan vara om det finns ett alternativ att satsa på dem som om det finns för Big Brother! Men vad vi kommer att fokusera på nu är sport som ser ut som sport, men är konstigt för de flesta. Kolla på dem!

Muggle Quidditch

Ja, det existerar verkligen, och det finns kvastskaft inblandade – men tyvärr inte att flyga på. Och därav Muggle i namnet. Muggle Quidditch, som självklart är baserat på spelet från Harry Potter – spelades första gången i Vermont i USA 2005. Spelet spred sig därefter till andra länder och idag räknar man med att det finns 100 lag runt om i världen. Sporten är en blandning mellan rugby, spökboll och handboll. Varje lag har en målvakt, två slagmän, en sökare och tre jägare. Man har försökt efterlikna originalreglerna så mycket det går – men ersatt de bitar som inte går. Då sportens spelare är gravt magiskt handikappade.

Undervattenshockey

Undervattenshockey är – precis som det låter – hockey under vattnet. Det är både lättare och svårare än ishockey. Man kan väl utgå från att tacklingarna är ganska mesiga i undervattenshockey – då både vattenmotstånd och låg hastighet gör dem lika kraftlösa som en berusad socialtjänsteman som ska örfila en häst med en ballongvisp. Dessutom har de små klubbor av plast. Hade man som publik kunnat se ner under vattenytan och följa spelet bör synen varit ganska patetisk.

Dock får man buga sig djupt för spelarnas förmåga att hålla andan och röra sig runt en liten spelplan för att dribbla pucken i mål. Att inte tappa andan precis när man närmar sig målgården och ska sätta pucken i nätet… Respekt.

Wife Carrying

Wife Carrying – eller som det bör heta på svenska ”Frubärande” – går ut på att hustrun slänger sina ben runt makes hals, greppar om hans midja och håller sig  – upp och ner – fast för glatta livet. Detta medan maken rusar som hin håle själv var honom i hasorna… För att hinna före andra makar över mållinjen. Ofta sker löpningen genom en hinderbana.
När världsmästerskapen gick av stapeln i Sonkajärvi i Finland var förstapriset hustruns vikt i öl. Men det är tveksamt om det räcker som kompensation för henne – efter att tvingats pressa sitt ansikte mot makens svettiga bak under hela loppet.

Bossaball

Detta är sporten för de som gillar fotboll, volleyboll, gymnastik och kung-fu. Sporten spelas i något som mest påminner om en hoppborg och deltagarna anstränger sig att göra volter och saltomortaler för att finta sina motspelare och sätta poäng. Man får känslan av att spelet borde varit ett av Neos träningsprogram när han skulle förberedas att rädda världen i Matrix.

Så med dessa fantastiska och unika sporter kan du slå världen – och dig själv – med häpnad och äntligen komma igång och motionera.