Utrustning för nybörjare inom långdistanslöpning – grejerna du faktiskt behöver

Alla som har varit inne i en sportbutik vet med sig att man snabbt blir överväldigad över alla grejer som finns för de som ska börja springa. Det kan vara lätt att gå lite vilse och tro att man behöver all den utrustning som finns på hyllorna, och med anställda som såklart vill sälja så mycket som möjligt blir avgränsningen knappast lättare.

Även om du försöker upptäcka mer om nya prylar på nätet kommer det att vara mycket svårt att begränsa ditt val till de prylar som räcker för nybörjare. Vi har varit i samma skor, och vi vet vad det är du faktiskt behöver när du ska börja springa. Därför har vi gjort en liten sammanställning så att du snabbt kan kolla och checka av det du redan har, och det du kan stryka från handlelistan som onödigt.

Börja med det viktigaste – skorna

Det som är avgjort viktigast när du ska börja med långdistanslöpning är att du har rätt skor på fötterna. Det är en väldig ansträngning att springa länge, och om du inte ser till att lägga lite energi – och, om vi ska vara ärliga, pengar – på att skaffa ordentliga skor kommer du snabbt att bränna ut dig och märka av skador som är helt onödiga för dig att få. Det du ska tänka på är att köpa skor som faktiskt är gjorda att springa i. Du behöver ett par skor som har rejäl stötdämpning, eftersom man ofta springer på stumma material som asfalt. Dessutom behöver du tänka på vilken viktklass du ligger på, och vilka skor som passar bäst till den.

Här rekommenderar vi verkligen att du tar hjälp av personalen, och är specifik med vilken typ av sko det är du är ute efter, men också hur mycket du är beredd att betala för dem. Det finns skor i flera olika prisklasser, men det är inte alltid man får se de billigare om man inte sätter denna ram.

Rätt kläder att springa i

Det värsta som finns är att man kommer igång med löpningen bara för att märka av skav här och där av dåliga kläder. Att springa i en gammal t-shirt är inte att rekommendera, eftersom bomull inte direkt är idealt att springa i. Det som du skulle behöva satsa på är kläder i material som inte drar åt sig svett, vilket innebär att de sedan inte heller blir kalla så fort. När du ska ut och springa på vintern så bör du satsa på att köpa en ordentlig vindjacka, det kommer göra massvis med skillnad.

En pulsmätare hjälper dig bli bättre

Det finns mycket ny teknik som marknadsförs till dig som är ute och springer, men när du är precis i början är det mest en pulsmätare du behöver. Den kommer att mäta hur hög din puls är, och hur mycket den går ner när du vilar. Det kommer att göra att du direkt kan se skillnader när du börjar bli lite mer vältränad, och du kommer att kunna ha maxpuls längre samtidigt som din vilopuls kommer gå ner. Av all teknik som finns så är dessutom pulsmätaren billigare än det mesta annat, och utgör en bra grund för din framtida löpning.