Tips för nybörjaren i skidåkning

Är du helt ny på skidorna? Känner du att backarna känns lite läskiga och långdistans känns som ett ouppnåeligt mål? Vi känner igen känslan, men vi vet också att den går att bekämpa om man bara har lite tips och tricks med sig ut i spåret. Vi har själva varit nya i pjäxorna, men mycket träning ger resultat, och vi kan härmed med stolthet dela med oss av de allra bästa tipsen som vi önskade att vi visste när vi började åka skidor.

Gör det inte så svårt med kläderna

Det är många som tror att man inte kan köra skidor förrän man har köpt svindyr utrustning och den senaste jackan från det dyraste märket. Det är helt enkelt inte sant, det finns ingen anledning att köra på något annat än det du redan har hemma. Så länge du har ett underställ, eller långkalsonger eller tights och en t-shirt underst, sedan en tjock tröja under en tjockare jacka och termobyxor plus allt det andra vanliga – mössa, vantar, strumpor – så kommer du att klara dig galant. Fråga runt bland kompisarna om någon av dem har extra utrustning, så kan du prova på utan att behöva köpa en massa.

Kom ihåg att pausa

Det kan vara svårt att stanna när man väl har kommit igång lite, men det är viktigt att pausa, utvärdera och stärka sig med något varmt att dricka då och då. Kom ihåg att det inte är någon tävling, och du får lov att lära dig i din egen takt. Ett annat tips är att fråga de du har med dig om de har några tips eller synpunkter på hur du åker, det är alltid svårt att kunna utvärdera sig själv. Ta till dig av kritiken och tänk på att ta allt i din egen takt, det är det viktigaste.

Lägg inte byxorna inuti

Det här är ett simpelt tips, men det kan ta bort så mycket stress och skav att det nästan inte är sant. När du ska ha på dig pjäxorna, se till att bara ha strumpor som är tjocka nog att hålla värmen men inte raggsockor som kommer att ligga till och skava under dagen. Att ha mer än ett par strumpor är inte att rekommendera. Det du inte heller ska göra är att stoppa ner byxorna i pjäxan, där ska det bara finnas en strumpa. Dra istället ner byxorna över pjäxorna, mycket bättre.

Kom ihåg att hålla dig säker

Det här är viktigt att komma ihåg, du ska aldrig känna dig osäker när du är ute och skidar. Ta tag i någon som jobbar på anläggningen, om du är på en sådan, och se alltid till att ha en mobil med dig i en vattentät påse, så att du kan ringa efter assistans om det behövs.

Leave a Reply